utorak, 21. prosinca 2010.

Ponavljanje povijesti, stanje u BiH


Donosim jedan članak iz arhive... Naime, prateći trenutno teško stanje hrvatskog naroda u BiH nametnula mi se ponovno misao iz dolje navedenog naslova. U zemlji se samo promijenio visoki upravitelj, stanje je ostalo isto, ako ne i gore.

Učimo povijest: BiH će pasti na ''hrvatskom pitanju''!

Piše: Matej Škarica

Objavljeno: 6. kolovoz 2007.

Ponižavanje i obespravljivanje hrvatskog naroda u BiH se nastavlja...

Naprosto postaje nevjerojatno što sve biva dozvoljeno da se učini na štetu najstarijeg naroda na ovim prostorima! Naroda koji je u ne tako davnoj prošlosti podnio najviše tereta što ga je donio val srpsko-crnogorske agresije. Svi oni koji imalo čuvaju u mislima slike teških dana iz ratne 1992. i '93. godine, znaju kako su herceg-bosanski Hrvati bili razapeti na dva fronta. Jedan front držali su protiv pobunjeničkih Srba potpomognutih JNA, a nešto kasnije i drugi – protiv muslimanskih snaga čiji je zapovjedni mozak iz Sarajeva odašiljao naredbe za napad na dosadašnje saveznike Hrvate. No na stranu sada ratna događanja i sjećanja. To valjda mnogi od nas poznaju i drže u dragocjenom i poučnom sjećanju za budućnost jer se danas stručno slabo što objavljuje na ovu temu. Mi se barem nadamo kako nije zaboravljeno jer zaborav guta sve ono što nije zapisano i urezano u naraštajno tkivo... i bez obzira na pripadnost, nema milosti i ne pita za nečiju svetost. Stoga, nije potrebno samo sjećati se u polutajnosti već je potrebno i objavljivati! Potrebno je djelovati u raznim društvenim smjerovima.

Postavlja se pitanje – Kako danas djeluju hrvatske stranke i što to čine kako bi se narod iščupao iz političkog mulja slabosti? Može se postaviti i pitanje – što rade hrvatski inetelektualci i profesori??

Odgovor se nameće ukratko i jednostvno... – očito ništa. Jer ako promarate stanje sa strane ili iz inozemstva, ako ste imalo u promišljanju dublji čovjek...postavljaju vam se još neka, vjerojatno prirodna pitanja - ...što s tim narodom nije u redu te zašto nema prava koja mu po božjim i međunarodnim zakonima pripadaju?! Da li je oguglao i postao umoran od svega što mu se u posljednjih petnaest godina događalo ili je jednostavno pod užasno lošim utjecajem svojih slabih i potkupljivih političkih vođa??.

Odgovor sada postaje višestruk i nipošto nije lagan, dijelom je i poznat no očito se u javnosti zameće i izbjegava. Izbjegava se iz straha – nametnutog straha. Naime, svatko tko danas pokuša na dnevni red dovesti problematičko pitanje hrvatske suverenosti i istinske ravnopravnosti u BiH, zna da riskira politički pad ili stavljanje pod kaznu. Stoga i najvećim dijelom stranački čelnici radije bivaju poslušni životareći u mutnoj i mlakoj političkoj plićini nego da se i po cijenu vlastitog pada žrtvuju za opći interes. Zašto bi se oni žrtvovali kada misle da su ''Bogom dani''? Svaki od tih tzv. stranačkih vođa opasno je umišljen i samoljubiv čovjek da je sama pomisao na bilo kakvo osobno odricanje ili čvršću pol. borbu njima nemila i strana... jer treba im živjeti i glumiti gospodu, a istinski raditi mnogi od njih ne znaju, tj. ne mogu kako godinama ne dižu ništa teže od olovke kojom pak žurno i poslušno potpisuju nametnute zakone.

Hrvati u zemlji koja se dans zove Bosna i Hercegovina nemaju nikakva prava, osim možda prava da životare, udišu zrak i povremeno se požale na neki novi sumnjivo svrhoviti zakon poslan iz ''bosanskog centra moći''. BiH je očiti neuspjeh, svojevrsni stalno novi eksperiment stranih sila i vježbalište za razno-razne poslužitelje ekonomsko-političkog europskog interesnog stroja... još od druge polovice 19. stoljeća. Novi visoki predstavnik Miroslav Lajčak samo je jedan u nizu novo-instaliranih stranih namjesnika koji ovih dana kategorično tvrdi kako Hrvati nemaju prava na vlastiti televizijski kanal, a time valjda i na sve ostalo vezano za kulturu i obrazovno naslijeđe. – Kakva drskost!

No nije tu ''kriv'' Lajčak niti Lajčaci kojih će u vremenu biti još, već hrvatska pasivnost i politička obezglavljenost blagoslovljena nedefiniranom i podilazećom stranačkom politikom nekadašnjeg snažnog bh. HDZ-a. Kriva je i politika sadašnjeg HDZ-a 1990. - inače stranke maštovitog i originalnog imena koja je na zadnjim izborima obećavala stvari koje nije mogla ispuniti niti u snu. Ne zaboravimo i HSP koji je čak pozdravio nedavnu odluku otvaranja utješnog FTV-studija u zapadnoj Hercegovini navodeći ga kao primjer uspjeha u borbi za tv - kanal. - To je zvučalo doista jadno!

Uz navedene, veliku odgovornost snosi i službeni Zagreb koji već dulje vrijeme polako okreće glavu od naših drevnih prostora zaboravljajući kako su oni kroz povijest bili rasadnikom hrvatskog gensa na prostorima jugoistočne Europe.

...I treba razjasniti; nije u svemu ovome problem pitanje nekakvog milostinjskog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku i sl., ovdje se radi o ključnom pitanju opstanka jedne narodnosti i kulture..., jer ako se sa ovakvim malodušnim, mekanim i neorganiziranim političkim ''vođenjem'' nastavi, možemo se kao pravo malobrojan te guslarski star narod pripremiti za postupno ubrzano iščezavanje. ...a to će nažalost postati surova i statistička stvarnost!

Što se tiče same BiH, treba se podsjetiti kako je u prošlosti svaki put ova zemlja padala na ispitu i to upravo sa područja neriješenog hrvatskog nacionalnog pitanja. Tako je bilo za vrijeme Austro-Ugarske uprave, kasnije za vrijeme kraljevine Jugoslavije, a potom i u socijalističkoj Jugoslaviji...

Nema komentara:

Objavi komentar