subota, 12. ožujka 2011.

Održan promotivni skup povodom 20 godina Ramske zajednice

Autor: Ramska zajednica, Foto: Marta Brizar

Sinoć je u organizaciji Ramske zajednice Zagreb u prostorijama Hrvatskog slova održan promotivni skup povodom 20 godina rada navedene udruge koja okuplja iseljene Ramljake diljem Hrvatske. Na početku skupa prisutne je prigodnim riječima pozdravio predsjednik Udruge gosp. Šimun Babić.

Potom je o počecima Ramske zajednice u godinama 1990./1991., prvim osnivačima, ratnom razdoblju te ponovnom obnoviteljskom Saboru iz 1999. govorio prof. Šimun Penava - nekadašnji predsjednik Udruge. Penava je istaknuo kako Ramske ljude tada nije mogao pokolebati rat niti desetljećima silom kidane veze da se ujedine i osnuju nešto tako vrijedno kao što je Zajednica.

O glasilu „Rama“, suradnji s hrvatskim i bh. medijima te općenito izdavačkoj djelatnosti Ramske zajednice govorio je mr.sc. Matej Škarica. On se u iscrpnom pregledu i analizi osvrnuo na brojeve glasila od 1 do 5 te podlistak pod nazivom „Rama u Lisinskom“ iz 2007. Škarica je naveo kako se unatoč brojnim tehničkim poteškoćama i materijalnoj krizi kulturno-izdavačka djelatnost unutar Zajednice ipak uspješno razvija i opstaje.

Na kraju izlaganja prikazan je video prilog I. Sabora Ramske zajednice koji je održan 16. veljače 1991. u župnoj crkvi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Podsjećanja radi - na tom Saboru prisustvovalo je tada te podršku izrazilo visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske (Miljenko Žagar tajnik HDZ-a, prof. Milivoj Slaviček dopredsjednik HDZ-a Hrvatske, književnik Ivan Tolj i drugi), potom predstavnik Ramskog HDZ-a Ilija Petrović i zastupnik u Vijeću općina BiH, fra Mijo Džolan te mnogi drugi crkveni i javni velikodostojnici. Skup je otvorio i prigodnim riječima se tada obratio prof. dr. Stjepan Ivić, član njujorške akademije.

Gledatelji su na kraju projekcije komentirali kako se i na snimci mogao osjetit polet i srčanost Hrvatskih odnosno Ramskih domoljuba iz tog napetog predratnog vremena. Nažalost takve poletnosti i domoljublja danas uvelike nedostaje.

Na završetku službenog programa okupljeni su imali prigodu čuti guslara Jozu Radoša – Marića s njegovom pjesmom „Život u tuđini“. Radoš je inače veliki prijatelj Rame, a živi i radi u Austriji.

Nema komentara:

Objavi komentar